Dagens i-landsproblem

mars 15th, 2009

Ibland känner jag mig konturlös. Ungefär som en grå flytande, geleakig klump. Who am I? Jag tänker på det här med föräldraskap, gränssättning och auktoritet. Jag är själv ganska antiauktoritär som person, därför uppstår det lätt en konflikt inom mig när jag ska sätta gränser för Viggo – eller sätta mina egna gränser. Det beror lite på vilket perspektiv man har. Det handlar om triviala saker. Som att man inte bara kan äta russin till frukost, att jag inte vill gå upp klockan fem varje morgon för att leka med honom eller bada varje gång han vill att jag ska bada med honom. Jag tycker att det är jättesvårt att säga nej. Jag vill ju så gärna att han ska vara glad och nöjd. Och framförallt vill jag ju vara en rolig mamma. Inte en sån där tråking som bara städar och diskar och säger nej, nej, nej till allt som är kul. Men vad har hänt? Han har börjat bete sig riktigt odrägligt så fort han inte får som han vill. Skriker och kastar grejer. Inte en nöjd och glad unge alltså. Ojdå. Det var ju inte riktigt så det var tänkt.

När jag idag inte ville gå upp klockan fem, utan gav med mig först klockan halv sex och satte på Nicke Nyfiken på TV (som muta för att inte behöva göra något annat än att sitta där) plockade jag fram boken ”Uppdrag familj” ur bokhyllan. Det första inlägget är skrivet av Emma Hamberg och handlar om hur hennes tvillingar inte kunde leka själva utan krävde konstant underhållning. Been there – done that. En dag bestämde hon sig för att det fick vara nog och att de fick leka själva. Det funkade. Hon fick tillbaka sina konturer och blev en egen människa igen. En gladare och roligare mamma. För att citera: ”Inga barn kommer att sluta älska mig. Däremot kommer jag själv bli lite gladare, över att själv få bestämma över mitt liv. Och jag har valt att bli mamma. Inte att bli tre år igen”. Mitt nya mantra.

Det är inte tråkigt att säga nej. Det är att ta ansvar, både för mig själv och Viggo. Så från och med nu tänker jag vara en snäll och rolig mamma som säger nej och lär mitt barn hur livet funkar. Jag tror att jag kommer att få en  glad och nöjd unge på så sätt. Easy peasy.

glad-mamma.jpg

Glad mamma med älskad skrotunge


One Response to “Dagens i-landsproblem”

  1. Linda on mars 15, 2009 7:46 e m

    Du är klok du! PUSS

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Speak your mind